25-08-2015

21-jarige Nederlander terug van plasticsoep-expeditie

Een paar jaar geleden schreef hij op de middelbare school een profielwerkstuk over een nieuwe techniek om het afval in de oceaan op te ruimen.

Nu geeft de 21-jarige Boyan Slat leiding aan tientallen mensen om zijn profielwerkstuk-plannen tot werkelijkheid te maken.

Met een vloot van dertig schepen voer hij de afgelopen dagen van Hawaï naar San Francisco om te onderzoeken hoe groot de afvalberg in de Stille Oceaan precies is en hoe diep de troep ligt. Die informatie heeft hij nodig om in 2020 dit stuk van de oceaan schoon te maken.

‘Plasticsoep-berg’

Gisteren kwam Boyan aan in San Francisco, waar correspondent Arjen van der Horst hem opving. “Ik ben heel erg blij”, reageert de jonge uitvinder bij terugkomst. “Dit schip is het moederschip van de vloot, dat specifiek keek naar de grote stukken afval.” Die stukken geven informatie over hoe groot die drijvende plasticsoep-berg op de oceaan is.

“Er zijn schattingen die zeggen dat het ongeveer 100.000 ton is, maar er zijn ook schattingen dat het ongeveer 100 miljoen ton is”, vertelt hij. “Dat is nogal een verschil, vandaar dat we genoodzaakt waren het zelf te gaan uitzoeken.”

Bron: NOS