25-06-2015

Experiment met vergoeding voor ingezamelde flesjes

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) geeft aan dat het statiegeld op plastic flessen toch niet wordt afgeschaft. Gemeenten mogen experimenteren met een vergoeding voor ingezamelde kleine flesjes en blikjes.

Afspraken niet nagekomen

De bewindsvrouw neemt de stap omdat de verpakkingsindustrie gemaakte afspraken niet nakomt, om PVC in verpakkingen uit de supermarkt te weren. Het voornemen om het statiegeld al begin dit jaar af te schaffen was om diezelfde reden al uitgesteld.

 

Vergoeding voor flesjes en blikjes

Verder komt er voorlopig geen statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Wel mogen maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) vanaf 1 januari plastic flesjes en blikjes gaan verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding. Dit plan van de verpakkingsindustrie en gemeenten krijgt steun van onder meer Stichting Natuur en Milieu en VNO-NCW. In januari 2016 willen de partijen beginnen met de proef bij een groot aantal gemeenten en deze in 2018 uitbreiden naar heel Nederland. De inzameling met een beloning komt bovenop de bestaande systemen, zo kunnen plastic flesjes bij veel gemeenten ook in de Plastic Heroes containers worden weggegooid.

Lees hier het volledige bericht.

Bron: ANP/redactie BB