13-10-2014

Mooi Schone Jan Vosdag in IJhorst

Op zaterdagochtend 11 oktober gingen veel kinderen met begeleiders vanaf de kantine bij VV IJhorst enthousiast aan de slag om heel IJhorst Mooi Schoon te maken. Samen zijn ze in actie gekomen tegen zwerfvuil.

Zij vonden het tijd om met elkaar de handen uit de mouwen te steken voor een schone omgeving.

Al voor de negentiende keer op rij werd deze actie door de Dorpsraad IJhorst georganiseerd. Burgemeester Alssema vond dit zo’n mooi initiatief dat hij persoonlijk aanwezig was om de actie af te trappen. Tot grote verbazing van de kinderen gooide hij in de kantine wat afval uit een plastic zakje op de grond. De burgemeester vroeg daarbij aan de kinderen of zij dit zwerfvuil wel eens tegenkomen op straat of in de bosjes. ‘Wanneer we allemaal ons eigen afval meenemen naar huis of in de afvalbak stoppen, dan ligt er niets meer op straat en hebben we altijd een schoon IJhorst. En wie wil nou niet wonen en spelen in een schone buurt?’.

Uitgerust met grijpers, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes uit de Bus van Mooi Schoon, gingen de kinderen en begeleiders enthousiast in de omgeving aan de slag. Lag er op het sportveld zelf weinig zwerfvuil, op de parkeerplaats bij het voetbalveld en in het dorp en het buitengebied werden de plastic zakken aardig gevuld met rondslingerend afval. Kreten als ‘kijk, hier ligt een oude sok’ en ‘kijk eens wat ik nu in mijn grijper heb’ werden regelmatig gehoord. Ook de volwassen begeleiders waren verbaasd over de hoeveelheid zwerfvuil die ze aantroffen. Na ongeveer twee uur was de klus geklaard en was iedereen weer terug bij de Bus van Mooi Schoon op het voetbalveld. Het afval werd ingeladen en afgevoerd, en de omgeving van SV IJhorst lag er weer netjes bij.

Deze aftrap was tevens het begin van de zwerfvuilcampagne Mooi Schoon in de gemeente Staphorst. De gemeente zet de komende jaren in op het bestrijden van zwerfvuil door educatie, voorlichting en participatie. Inwoners van Staphorst kunnen gratis de Mooi Schoon Bus aanvragen wanneer ze met hun eigen buurt of (sport)vereniging de buurt vrij willen maken van zwerfvuil. Deze bus bevat alle materialen die nodig zijn om de buurt op te schonen: vuilniszakken, grijpstokken, werkhandschoenen, veiligheidshesjes etc. Ook andere initiatieven om de omgeving vrij te maken van zwerfvuil kunnen worden aangemeld op www.mooi-schoon.nl.

De deelnemers hechten waarde aan het behouden en versterken van de leefbaarheid in hun buurt. Deze actie draagt bij aan schone sportvelden en omgeving en zorgt voor onderling contact tussen de bewoners. De actie is een samenwerking tussen bewoners en de gemeente Staphorst en wordt gefaciliteerd door ROVA.