17-03-2016

Mooi Schoon door de ogen van de vissers uit Olst en Wijhe

Zaterdag 12 maart kwamen bij zonnig voorjaarsweer 22 vrijwilligers bij elkaar om de oevers aan de IJssel bij Den Nul schoon te maken. Onder hen een groot aantal vissers uit Olst en Wijhe. Stoere mannen, hoge laarzen. Om half tien ging de groep, uitgerust met afvalzak en afvalgrijpers, de Uiterwaarden in.

DSCN0826 DSCN0830

Vanzelfsprekend zijn de vissers betrokken bij de IJssel, hoewel ze ook veel in de binnenwateren vissen. ‘Wij vinden het normaal om ons eigen afval mee te nemen naar huis na een ochtendje vissen. Soms treffen we al wat afval aan als we op de visstek aankomen. Ook dat afval nemen we na afloop mee en gooien we in de afvalbak’. De vissers zijn gebaat bij schone oevers en een schone omgeving. ‘Op een schone visstek vist het nou eenmaal prettiger’.

In de IJssel staat een sterke stroming. Daar wordt nogal wat afval mee afgevoerd. ‘Aan de soort afval dat langsdrijft of op de oevers blijft liggen kun je vaak al zien waar het afval vandaan komt’. Een andere visser vult aan: ‘Daar waar de woonkernen zijn aan de IJssel zijn de mensen goed betrokken. Maar in de gebieden die anoniemer zijn tref je meer zwerfvuil aan’.

Willem Bakker van Sportvisserij Oost-Nederland vult aan ‘In de vergunningen die verstrekt worden aan de visssers staat aangegeven dat men de visstekken netjes achter moet laten. Ook de visverenigingen spreken hun leden hierop aan’.

Er zijn diverse leden van hengelsportverenigingen die zelf regelmatig een gebiedje vrij maken van zwerfvuil. Eens in de week lopen zij een rondje, en nemen het afval mee.

Tijdens de opschoonactie wordt van alles gevonden: blikjes, flesjes, schoeisel, landbouwplastic, snoeppapiertjes. Het valt op dat veel zwerfvuil al uit elkaar is gevallen in kleine stukjes. ‘En dat is jammer’, aldus een van de vissers, ‘want die Schotse hooglanders die hier rondlopen, die grazen dat wel mee naar binnen met het gras. Daarom gaan wij volgend jaar ook weer een opruimactie houden’.