21-01-2016

Mooi schoon door de ogen van… Marcel van Buul

Marcel van Buul, ondernemer uit de gemeente Heerde, is initiatiefnemer van de succesvolle opschoonactie in Heerde die heeft plaatsgevonden op zaterdag 9 januari. In gesprek met Marcel vragen we naar zijn geheim en zijn drijfveren.

mvb

‘Sinds jaar en dag houd ik de omgeving van mijn eigen huis schoon. Dit doe ik omdat het voor mij een kleine moeite is en ik het prettiger vind leven in een schone omgeving. Daarnaast is het voor de buitendienst van de gemeente onmogelijk om de hele gemeente op een constant schoon niveau te houden. Dat is geen verwijt naar de gemeente, zij gooien immers het afval niet in de openbare ruimte. Toch viel het mij op dat er op andere plekken in de buurt nog veel zwerfafval op straat en in de bosjes lag. ‘Dat kan anders’ dacht ik toen.

‘Ik vind het prettiger leven in een schone omgeving.’

Ik heb contact opgenomen met de gemeente en zij wezen mij op Mooi Schoon, het zwerfvuilprogramma van ROVA dat in 15 gemeenten loopt. Op deze manier raakte ik in gesprek met Petra Streng, projectleider van Mooi Schoon, en organiseerde ik een opschoonactie bij mij in de buurt.’

Adoptie

‘Om de buurtbewoners te enthousiasmeren kwam de burgemeester vooraf wat zeggen over het belang van het werk dat deze vrijwilligers verzetten en de waardering die de gemeente voor deze  initiatieven heeft. Daarnaast heb ik na afloop een aardigheidje aan de deelnemers gegeven. Op deze manier kregen zij waardering  voor iets wat ook nog eens heel gezellig was.

‘Op dit moment wordt in driekwart van de buurt structureel, vrijwillig zwerfvuil geruimd.’

Het enthousiasme van de deelnemers tijdens de opschoonactie zette me aan het denken. Vervolgens ontstond het idee om vrijwilligers allemaal een eigen (gedeelte van een) straat of buurtje te laten adopteren. Iedereen die wil kan zich bij mij aanmelden en wordt vanuit Mooi Schoon gefaciliteerd door middel van zwerfvuilgrijpertjes, vuilniszakken en handschoenen.

Het idee bleek een schot in de roos. Al snel had ik meer dan 10 reacties en hierdoor wordt op dit moment in driekwart van de buurt structureel en vrijwillig, zwerfvuil geruimd door buurtbewoners.’

Goed gevoel

‘Ik denk dat mensen van nature graag een bijdrage willen leveren aan hun omgeving. Een straat vrij van zwerfvuil houden is hier een mooi voorbeeld van. Op deze manier lever je een bijdrage aan je omgeving zonder veel verplichtingen. Dat geeft een goed gevoel en het resultaat werkt ook nog eens twee kanten op, want in een schone omgeving is de drempel voor een ander ook hoger om afval achter te laten.’

Planmatig

‘Ik denk dat het laten adopteren van de directe omgeving door vrijwilligers veel potentie heeft, daarom ben ik het idee verder gaan uitwerken. Ik heb op kaart ingetekend welke locaties al vrijwillig worden schoon gehouden. Mochten nog meer buurtbewoners enthousiast worden en zich melden dan kunnen we direct overleggen welke straat eventueel geadopteerd kan worden. Op deze manier voorkomen we dat straten dubbel bezet zijn en wordt uiteindelijk de hele buurt misschien wel geadopteerd en zodoende blijvend schoon!’