15-12-2016

Doe ook mee met Nieuwjaarsvegen!

We beginnen 2017 schoon! Op Nieuwjaarsdag pakt heel Nederland de bezem om het vuurwerkafval op te vegen. Doe je ook mee?

Vuurwerk veilig opruimen

Klaar met afsteken? Ruim dan direct de vuurwerkresten op zodat vuurwerk niet op straat blijft liggen. Denk ook om het vuurwerk dat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen dit opnieuw af te steken. Als het er niet ligt, vormt het ook geen risico. Als je op Nieuwjaarsdag lekker hebt uitgeslapen begin je het nieuwe jaar goed door samen met de buren de laatste vuurwerkresten op te ruimen. Pak je bezem, stoffer en blik, water, vuilniszak en handschoenen (als je geen vieze handen wilt krijgen). Maak het vuurwerkafval vochtig voordat je het opveegt. De volle zakken horen bij het restafval. In sommige gemeenten kun je het vuurwerkafval gratis aanbieden bij inleverpunten (kijk voor het aanbieden van je vuurwerkafval op de website van de gemeente waar jij woont).

Zo beginnen we 2017 Mooi Schoon!

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Oud en nieuw is altijd een moment waarop de donkere lucht verfraaid wordt met kleurrijk siervuurwerk, pijlen en rotjes. Mooi om te zien en belangrijk dat het veilig wordt afgestoken. Volg deze tips:

  1. Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
  2. Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
  3. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
  4. Steek geen vuurwerk uit je hand af.
  5. Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
  6. Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden.
  7. Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!

Bescherm je ogen met een vuurwerkbril                      

Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij verschillende opticiens en ziekenhuizen.

Mooi Schoon

Deze campagne wordt georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat 17 ROVA-gemeenten gezamenlijk voeren ter voorkoming en bestrijding van zwerfvuil.

Website Mooi Schoon nieuwjaarsvegen

 

14-12-2016

Nieuwjaarsvegen

Doe ook mee met Nieuwjaarsvegen!

We beginnen 2017 schoon! Op Nieuwjaarsdag pakt heel Nederland de bezem om het vuurwerkafval op te vegen. Doe je ook mee?