15-09-2015

Oplossing gezocht: hoe krijg je smerige peuken van straat?

Het is een van de grootste ergernissen: rondzwervende sigaretten. Hoe voorkomen we dat sigarettenpeuken op de grond belanden? In Rome is men het zat. Daar gaat men boetes van 200 euro uitdelen. In Londen probeert men op een creatieve manier te voorkomen dat peuken op de grond worden gegooid. Daar zijn nieuwe creatieve asbakken ontwikkeld. Maar hoe komen we in ons land van de rondslingerende peuk af?

Om de straten in Londen een beetje schoon te houden heeft de Engelse gemeente nieuwe asbakken. De roker kan zijn stem uitbrengen door de sigarettenpeuk in een bak te gooien die in tweeën is gedeeld. In het voetbalgekke Londen kan men stemmen op twee van de beste voetballers van dit moment. Gooi je je peuk links dan kies je voor Ronaldo als best voetballer, rechts kies je voor Messi.

“Creatieve asbakken is een ongelooflijk goed idee, vooral op plekken waar veel peuken op straat worden gegooid. Zoals in horeaca- en winkelgebieden. Met de asbakken verleidt je de roker op een leuke manier om zijn peuk netjes weg te gooien” aldus Helene van Zutphen van NederlandSchoon.

In ons land hebben we verschillende soorten asbakken, zoals gevelasbakken en stoeptegelasbakken, weet Van Zutphen. “Sommige bedrijven hebben peukenpalen. Dat is een rond paaltje die bij de ingang staat waar je je sigaret in kunt gooien. En dan zijn er nog doofstrips: speciale strips waar je je sigaret kunt uitdrukken. Maar het kan én moet nog beter.”

Bron: RTL