Stappenplan opschoonactie

Samen zwerfvuil opruimen is een leuke manier om je omgeving schoon te maken. Maar waar begin je? En hoe krijg je anderen zover dat ze ook meedoen? Wij helpen je op weg met dit stappenplan met handige tips en trucs.

Opschonen doe je samen

Het uitgangspunt voor een opschoonactie is simpel. Wat je schoonhoudt, hoef je ook niet op te ruimen. Bij Mooi Schoon geloven we dat het prettiger leven is in een zwerfvuilvrije omgeving. Jij toch ook? Onze leefomgeving schoonhouden is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom houden Supporters van Mooi Schoon opschoonacties om hun eigen omgeving. Doe je mee?

3 positieve effecten van een opschoonactie

Goed gevoel

Of je nu met collega’s, buren of (sport)vrienden bent, samen buiten opruimen is behalve nuttig, gewoon heel gezellig. Het geeft je een goed gevoel!

Samen iets bereiken

Samen zwerfvuil ruimen zorgt voor meer saamhorigheid in de buurt. Tussen bewoners onderling en andere betrokkenen zoals winkeliers, beheerders etc.

Positief image

Een opschoonactie heeft een positief effect op de buurt. Als je samen werkt aan een schone buurt wordt deze aantrekkelijker om in te wonen.

opschoonactie-overzicht

Vooraf

Stap 1

Het is leuk om het samen met anderen te organiseren. Zoek maatjes. Activiteiten van de initiatiefgroep vind je op pagina 4 van het draaiboek.

Stap 2

 • Stel een datum vast.
 • Stel een locatie vast waar je begint met opschonen.

Stap 3

 • Meld je actie aan op www.mooischoon.nl. ROVA neemt dan contact met je op en faciliteert je met alle middelen die je nodig hebt zoals afvalgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes, vuilniszakken etc. Wanneer je met minimaal 10 personen aan de slag gaat, komt gratis de Mooi Schoon bus voorgereden waar al deze materialen in zitten. De begeleider blijft tijdens de actie aanwezig. Bij deelname van minder dan 10 personen leveren wij de materialen voor de opschoonactie bij je af, en komen we deze na afloop, samen met het ingezamelde zwerfvuil, weer ophalen.

opschoonactie-bus-aanhanger

Stap 4

Verzamel zoveel mogelijk mensen om mee te doen.

 • Gebruik Facebook en Twitter om je actie met vermelding van verzamelplaats, datum en tijd bekend te maken.
 • Hang posters op waarin de actie wordt aangekondigd, denk hierbij aan scholen, winkels en sportclubs.

Stap 5

Probeer lokale publiciteit te krijgen.

 • Schakel de media in: de plaatselijke krant of de buurtkrant kan een oproep plaatsen en achteraf een verslag schrijven. Of stuur zelf een persbericht. Kijk voor een voorbeeld van het persbericht op pagina 6 van het draaiboek. De lokale omroep kan een live verslag doen.
 • Schakel een lokale bekendheid of bestuurder in om het startsein te geven, dat is altijd goed voor de publiciteit. Vraag bijvoorbeeld een wethouder.

Stap 6

Breng de op te ruimen omgeving goed in kaart en verdeel deze onder de deelnemers.

Op de dag van de opschoonactie

Stap 1

Maak een dagplanning. Een suggestie voor een dagplanning vind je op pagina 3 van het draaiboek. Verdeel het op te schonen gebied onder de deelnemers.

Stap 2

Verdeel het materiaal zoals afvalgrijpers, vuilniszakken en handschoenen.

Stap 3

Zorg voor een veilig verloop van de dag.

 • Gebruik de veiligheidshesjes.
 • Let op dat kinderen geen gevaarlijk zwerfafval als glas of naalden oprapen. Stel begeleiders aan.
 • Mocht er een risico zijn op gevaarlijk of chemisch afval, zorg dat daarvoor een speciaal inleverpunt is.

Stap 4

Spreek een tijd af waarop iedereen zich weer op een centrale plek verzamelt. Maak een leuke foto.

Stap 5

Wil je meedingen naar de Mooi Schoon ‘opschoonactie van de maand’? Post een leuke of ludieke foto van jullie opruimactie met een kort berichtje op de Facebookpagina van Mooi Schoon of tag @MooiSchoonNL in je Facebookbericht en maak kans op de enige echte Mooi Schoon bezem, gemaakt van gerecyclede petflessen (één per actie).

opschoonactie-bezemStap 6

Spreek met elkaar af wanneer je weer een opschoonactie organiseert.

Stap 7

Stuur een bericht over jullie opschoonactie met een leuke foto naar de plaatselijke pers. Kijk voor een voorbeeld van het persbericht op pagina 7 van het draaiboek.

Extra

 • Zorg voor iets lekkers of leuke muziek. Maak er een feestje van.
 • Vaak zijn lokale ondernemers bereid schoonmaakacties te sponsoren. Vraag je supermarkt of een andere winkelier
  of ze een broodje of een andere attentie voor de deelnemers willen sponsoren.
 • Ga je schoonmaken met een grote groep? Bijgaand draaiboek, ter beschikking gesteld door de ervaren zwerfvuil-opschoonactie-organisator Jan Haverkate uit Hasselt, biedt vele handvatten.
 • Download deze pagina inclusief het draaiboek in een handig document.

Bronnen: 
Stappenplan Opschoonactie Nederland Schoon
Draaiboek Jan Haverkate uit Hasselt

opschoonactie-groep-bord