14-04-2015

Statiegeld verminderd zwerfafval met 5.600 ton

In België heeft een studie in opdracht van Vlaams minister Leefmilieu Joke Schauvliege aangetoond dat de invoering van statiegeld op drankblikjes en plastic flessen het zwerfafval in de openbare ruimte jaarlijks met bijna 5.600 ton doen dalen.

De Vlaamse regering overweegt om statiegeld in te voeren, van ergens tussen 0,1 en 0,5 euro per blikje of plastic fles.

Volgens de studie zal de invoering van dat statiegeld niet tot torenhoge kosten leiden, zoals critici hadden vooropgesteld. Het kost volgens de studie tussen 45 en 90 miljoen euro om in heel Vlaanderen het systeem op poten te zetten. Er zijn, om het leeggoed te verwerken, 3.282 machines nodig in grootwarenhuizen, 656 in containerparken en 500 in publieke ruimtes.

Weinig rompslomp’

De kosten van die installatie zijn grotendeels eenmalig, terwijl de invoering van statiegeld jaarlijks een fiks bedrag bespaart op zwerfafval. Volgens het rapport zou de jaarlijkse opruimfactuur dalen van 41 naar 25 miljoen euro, een besparing met 16 miljoen.

De onderzoekers oordelen dat de invoering van het statiegeld niet veel rompslomp zal meebrengen voor de consument. De winkeliers zijn daarentegen niet happig op de maatregel, die volgens hen extra plaats en extra personeel zal vergen.

Bron: Knack.be