19-11-2015

Vindingrijke ideeën ingediend om eigen buurt schoon te houden

Op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, schreef het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon, dat 15 ROVA-gemeenten gezamenlijk uitvoeren, een wedstrijd uit. ‘Heb jij het beste idee voor een schone omgeving’ was de uitdaging waarvoor inwoners werden gesteld. De jury bestond uit vertegenwoordigers van Nederland Schoon, Gemeente Schoon, de gemeenten en ROVA. Uit de inzendingen werden onderstaande ideeën uitgeroepen tot winnaar.

groepsfoto

In Hardenberg gaat Jurgen Bosma in het speelpark en in de Kloostertuin het weggooien van afval in de afvalbak aantrekkelijk maken. Dit doet hij door samen met zijn leerlingen een afvalbak te ontwerpen die geluid/licht/muziek maakt wanneer je er iets ingooit.

In Heerde diende mevrouw Eikelboom een soortgelijk idee in. “Ik wil ervoor zorgen dat het weggooien van het afval niet alleen nuttig is, maar ook leuk. Daarom wil ik graag een vuilnisbak in de vorm van een bekende stripfiguur of animatiefiguur, net zoiets als Holle Bolle Gijs in de Efteling”.

Hattem, Hanzestad op de Veluwe, biedt inwoners de mogelijkheid een stuk groen of een straat te ‘adopteren’ en schoon te houden. Dhr. De Boer heeft een straat geadopteerd, en wil graag stimuleren dat meer mensen dit doen. “Als je het iedere week een beetje bijhoudt, blijft het netjes. In plaats van me te ergeren aan het zwerfvuil ruim ik het gewoon op. Ik krijg van mensen leuke reacties als ik aan het opruimen ben”.

“Alle kleine beetjes helpen en vele handen maken licht werk”, zegt Ans Veldkamp uit Olst-Wijhe. Ik wil, door een oproep in de krant en samen met partijen in Olst-Wijhe, alle inwoners vragen het stukje straat/berm/trottoir vanaf de buren tot hun huis te adopteren en schoon te houden van zwerfvuil. Voor ouderen die minder goed kunnen bukken, wil ik grijpers aanschaffen waarmee ze het zwerfvuil op kunnen pakken”.

Ceciel Hummelink uit Oost Gelre stuurt het idee in om voor aan een wandelpad of straatkant door een bord kenbaar te maken dat aan het eind van het pad een verzamel bak staat om het opgeraapte vuil in te doen. ‘Wanneer iedereen die gaat wandelen een zak meeneemt, hier het gevonden zwerfvuil in doet en het in de afvalbak gooit, dan blijft de omgeving schoon”.

Heeten Opgeruimd is de naam van de groep van ruim 30 zwerfvuilruimers uit Heeten, gemeente Raalte. Loeck Tomassen die zelf regelmatig zwerfvuil ruimt met de fiets: “Ik wil graag een stevig en eenvoudig te monteren rek voor achterop de bagagedrager met aan beide zijden een ring om een vuilniszak in te hangen. Daarmee kan ik gelijk zwerfvuil scheiden. Dit kan dan ook voor andere fietsende zwerfvuilruimers beschikbaar komen”.

Coniek Meijer uit Steenwijkerland: “Ik wil graag dat in de Groene Long op en direct om ons korfbalterrein het zwerfvuil nóg minder wordt door hier meer afval-wegwerp-mogelijkheden neer te zetten in de vorm van een korfbalmand met een opvangnet eronder. Zo wordt je afval netjes weggooien ook een sport”.

In de gemeente Twenterand wil Monique Slingerland in speeltuin Oos Plekkie alle kinderen in een schone omgeving laten spelen. “Ik wil kinderen bewust maken van het verschil tussen schoon en zwerfvuil. Daarom wil ik graag op iedere prullenbak twee foto’s plaatsen met de tekst: zoek de verschillen. En dan een schone speeltuin en een speeltuin met zwerfvuil laten zien. Daaronder het motto:MET ALLE GEMAK, IN DE VUILNISBAK!”

De winnaars gaan hun geldprijs besteden aan het uitvoeren van hun idee, of om de schoondoelstelling van hun eigen buurt te realiseren. Met de prijswinnaars worden de ideeën verder uitgewerkt.