Leren van elkaar

Drie zeer bevlogen Mooi Schoners, initiatiefnemers die mensen mobiliseren om samen zwerfvuil te ruimen deden hun verhaal

Jan Haverkate

uit Hasselt vertelt over zijn initiatief waarbij hij ieder jaar een grote buurt opschoonactie houdt en deze graag wil uitbreiden. Heel strategisch breidt hij zijn ‘opruimgebied’ buurtje voor buurtje uit. Zijn droom: heel Hasselt zwerfvuilvrij dankzij het bewustzijn én de inzet van zwerfvuilruimende bewoners.

Marry van Oostijen

uit Genemuiden vertelt over het ‘zwerfvuildepot’ dat zij in de garage van haar appartementencomplex heeft; hier staan 15 zwerfvuil opruimsets. Regelmatig nodigt zij de buurt uit om samen zwerfvuil te ruimen. Ze begint of eindigt elke oppruimsessie met een moment van ontmoeting: samen een kopje koffie, iets lekkers of soep. Juist dat persoonlijke contact met elkaar werkt: het stimuleert en betrekt mensen bij elkaar en hun buurt.
Marry droomt van veel meer opruimdepots en vraagt de ROVA buitendienst:
– mee te denken hoe er nog meer zwerfvuildepots kunnen komen in het dorp
– de bij hen bekende vrijwilligers in contact te brengen met Marry.
Dat gaat ROVA maar al te graag doen!

Jan Veldmaat

van Heeten Opgeruimd vertelde over de 45 Heetense vrijwilligers die ieder een straat hebben geadopteerd die zij regelmatig vrij maken van zwerfvuil. De groep komt zo’n 2 x in het jaar bij elkaar om gezellig bij te praten en krijgt dan informatie vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon. Ze hebben een prachtige slogan: ‘waar niet wat ligt komt ook niet wat bij’.

Tips!

Hoe neem je nou het makkelijkst het door jou opgehaalde zwerfvuil mee?
– Maak rijdende zwerfvuil opruim bakken van oude kinderwagenonderstellen met een container er op (tip uit Wijhe);
– Knoop een emmer op je fiets voor het afval. Hiervoor kun je heel goed een oude muurverfemmer o.i.d. gebruiken: snijd de onderkant er af, doe er een plastic zak omheen en een postbode elastiek, en klaar is je lichtgewicht zakkendrager (Heeten Opgeruimd);
– Een bolderkar gebruiken is ook handig (Raalte);
– Heeten Opgeruimd maakt gebruik van containers in het dorp waar je het afval kwijt kan, dit is geregeld in samenwerking van Mooi Schoon met de gemeente.
– Peuken etuis uitdelen?
– In een artikel in de Trouw van 11 oktober staan heel goede ideeën: link naar artikel

< TERUG