16-10-2015

Afval scheiden: duurzaam en nog leuk ook!

Mooi Schoon was de afgelopen periode op diverse locaties van Landstede Kinderopvang aanwezig. In het kader van de nieuwe thema’s duurzaamheid en techniek die centraal staan bij Landstede werden, verdeeld over een periode van acht weken, diverse activiteiten georganiseerd. De periode werd begin oktober afgesloten met een bezoek van de ROVA-bus met het zwerfvuilprogramma ‘Mooi Schoon’. Kinderen op de bso’s in Hardenberg, Ommen en het Zwolse Doepark Nooterhof kregen voorlichting over (het voorkomen van) zwerfvuil en deden het zwerfvuilscheidingsspel.

Nooterhof 1 (1 van 1) (Large)

 

‘Heel veel zwerfvuil is geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten’, vertelt Petra Streng, projectmanager ‘Mooi Schoon’ van ROVA. ‘Belangrijk is dat het niet op straat terecht komt, maar in de juiste afvalbak. En dat is waar wij de mensen van bewust willen maken met dit programma.

Als je met duurzaamheid bezig bent, zoals Landstede Kinderopvang en Stichting Kinderopvang Hardenberg, biedt ROVA diverse educatieprogramma’s zoals de Groentoer. Samen bekijken we welk programma het best past. Deze week komen we met onze speciale ‘Mooi Schoon’-bus, we nemen veiligheidshesjes mee, afvalgrijpertjes, vuilniszakken en andere benodigdheden. Daarmee gaan de kinderen zwerfvuil ruimen. En we leggen de kinderen uit hoe het werkt met afvalscheiding en welk afval waar bij hoort.

’De aandacht voor duurzaamheid groeit. ‘En daar hoort bewustwording van kinderen bij. Schoolkinderen vormen een ontvankelijke groep, die je op een hele leuke manier veel kunt leren. We zijn bij de bso in Doepark Nooterhof geweest, in Ommen en Hardenberg. Hoe meer kinderen ons zwerfvuilscheidingsspel spelen, hoe beter!’

Op een speelse manier bekend maken met….

‘We zagen inderdaad dat ROVA een mooi educatief programma had, daarom hebben we contact gezocht’, zegt Sylvia Hiep, verantwoordelijk voor projecten binnen Landstede Kinderopvang en Kinderopvang Hardenberg. ‘We vonden het een mooie afsluiting van ons thema duurzaamheid. Acht weken lang zijn we bezig geweest met de thema’s afval, recyclen van glas, plastic, blik, textiel, noem maar op. De kinderen vonden het geweldig’.

‘En het leuke is dat je het ook met kinderen van 0 tot 4 kunt doen. Ze begrijpen dan misschien de term duurzaamheid nog niet zo goed, maar ze vinden het wel heel leuk om spullen netjes te scheiden, te sorteren, om uit te zoeken wat waar hoort. Het is een mooie uitdaging, ook voor ons zelf, om creatieve manieren te bedenken om de kinderen er op een speelse manier mee bekend te maken. Het past ook precies bij onze pedagogiek van Reggio Emilia, die de kinderen zelf laat ontdekken en onderzoeken en daarbij hergebruik nastreeft. Het programma van ROVA sluit daar goed bij aan.’

De bso-kinderen op Doepark Nooterhof genoten van het bezoek van de ROVA-bus. ‘We moesten met de zakken overal rondlopen en toen gingen we afval scheiden’, vertelt Lejla. ‘We hadden karton en plastic en ook wel glas. Dat lag overal. Mensen zijn eigenlijk best slordig.’ Na het scheiden van het afval bleek er helemaal niet zoveel restafval.

‘Van het papier en het plastic gaan ze weer wat anders maken en het groenafval wordt ook weer gebruikt’, legt Lejla uit. ‘Thuis scheiden we ook afval. Wij hebben een groene, een zwarte en een blauwe container. Ik denk wel dat het belangrijk is om afval te scheiden. Als je het gewoon weggooit, is het heel slecht voor de natuur. Ja, ik vond het een leuke actie.’

Bron: Spelenderwijs magazine

Nooterhof 3 (1 van 1) (Large)